24
Съб, Фев
13 Нови статии

След дълги години чакане пациентите от Димитровград, Свиленград, Хасково и Харманли се сдобиха с ревматолог, който вече работи в Димитровград. Лекарите от тази специалност не достигат в цялата страна, което затруднява ранната диагностика и лечението на ревматологичните заболявания. Голяма част от тях водят до инвалидност и единствената превенция е навременното поставяне на диагнозата.

РЗИ-Хасково отмени грипната епидемия за Свиленград от днес. Според данни на здравната инспекция пикът на заболяването е отминал. Най-висок бе той през миналата седмица, когато болните достигнаха 238 на 10 000 души.

Заради неподадена от ОбА информация не се знае дали ще има ваканция за учениците

Грипна епидемия за Свиленград обявиха днес от РЗИ-Хасково. Във връзка с високата заболеваемост, която скочи двойно в сравнение с миналата седмица и е 238 на 10 000 души, се преустановява дейността на детски, женски консултации, профилактични имунизации и реимунизации и профилактични прегледи на територията на община Свиленград, считано от 6 до 9 февруари включително.

Грипна ваканция за всички училища в Любимец обяви РЗИ-Хасково. Занятията на учениците ще бъдат преустановени от 29 до 31 януари, включително.

1 088 са онкоболните в двете общини, 122 са новите случаи

81 души от Свиленград и 25 от Любимец са починали от рак през 2016 г., съобщи д-р Петя Костадинова, началник на Регионалния раков регистър. Данните за изтеклата 2017 г. все още не са готови. Злокачествените заболявания на белия дроб, стомаха, черния дроб, дебелото черво и на гърдата причиняват най-много смърт. Черната статистика бе оповестена по повод Световния ден за борба с рака – 4 февруари.

Болницата фул, сложиха допълнителни легла

Грипната вълна залива и Свиленград. Само за два дни – 30 и 31 януари, са регистрирани 176 болни. По данни на Регионалния инспекторат по образование от тукашните училища отсъстват около 20 % от учениците. За сравнение в седмицата от 15 до 21 януари заболеваемостта е била 91,02 на 10 000 души, а от 22 до 28 януари – 136,5 на 10 000.

При третото изследване резултатите още по-лоши

Още по-лоши от преди са показателите от микробиологичните изследвания на водата от чешмата в центъра на свиленградското село Чернодъб, сочат последните изследвания на Районната здравна инспекция /РЗИ/ - Хасково. Резултатите са с много по-големи отклонения от нормите от тези при първите две проби, които излязоха през през м. април и май т. г.