18
Нед, Апр
20 Нови статии

Коментар
Инструменти
Шрифт

Въпреки икономическата криза, глобална или наша - неизменна от началото на прехода , и тази година предстои да открием риболовния сезон. Членовета на местното ловно-рибарско сдружение са повече от 600 - 700, идват рибари и от големите градове.

Идват, защото тук риба все още се намира. Ако обединим усилията си, можем да превърнем риболова в хоби, което не ощетява природата, да се противопоставим на безразборния улов с мрежи, серкмета, да опазим чистотата на природата около водоемите в региона ни. В чл.38 от Закона за рибарството и аквакултурите е поместен размерът, броят и количеството на рибата, която имаме право да ловим и да прибираме. Но няма закон, които да реши кардинално проблема, ако  сами не сме убедени в необходимостта от спазването му. А българинът е свързан с природата, милее за нея, това е база да градим промяната! Като част от европейската общност можем да дадем своя принос за опазването и съхраняването на околната среда. В региона има 81 общински и 10 държавни водоема, едва 10 - 15 са отдадени под наем или на концесия и разбира се - р.Марица - едно национално богатство. Зконовата и нормативна уредба не осигуряват подържането им, финансиране към момента по програми от европейските фондове също няма. Остава грижата и добрата воля на всеки един от нас за чистотата на природата и оцеляването на съществуващите популации в реките и езерата. И според закона на Шелфорд - формулиран като закон за толерантността, всички организми, включително  и човекът, се нуждаят не просто от светлина, топлина и храна, а от определен режим, взаимодействие и взаимна толератност, липсата на които води до летален изход във всички посоки.

Нека превърнем първия ден от риболовния сезон в своеобразен ден, посветен и на приказката от детството: “Сливи за смет”- да почистим кътчето природа около нас преди да си идем от реката, да вземем само толкова риба, колкото е редно – тя – реката, ще ни се отблагодари!

Наслука!

Красимира ДЕЛИБОЗОВА,
общински съветник от НДСВ,
почитател на риболова

Сходни