Коментар
Инструменти
Шрифт

Levski night sceneГолям интерес у читателите на „Старият мост“ предизвика информацията, че край Свиленград ще се строи грандиозен 133-метров паметник на Васил Левски, който ще струва около 9 млн. лева и ще бъде един от най-големите мемориални комплекси света.

По темата се води дискусия в сайта на вестника stmost.info, а в анкетата „Нужен ли е 133-метров паметник за 9 млн. лв. на Васил Левски?“ до 16 ч. на 19 април бяха регистрирани 302-ма участници.

В предишния брой на вестника публикувахме статията на скулптора Константин Ачков „133 метра комплекси“. Сега ви предлагаме /без редакторска намеса/ малка част от коментарите на читатели, които са дали мнението си на интернет страницата анонимно.

Дискусията е отворена за всеки, който иска да изрази становището си.

Дядо Йоцо: До умрелия от глад коментатор ftykujmfygj Скъпи съселянино, едно такова нещо като най-големият паметник во свето ке приведе тука много ахмаци, които чинно да дават леп и на вазе дето се ненаедохте и мислите само дека може нещо да сложите у таа зината устица, след което да го разтоварите в построените у дворот площи, именувани с думата кенеф. Това ежедневие е свойствено за местното население, чиято култура се простира от къщата на Милко Калайджиев и завършва до стария мост на река Марица...след което се дави в нея. Простия човек не си подава носа след табелата, и да го подаде нищо не влиза у тази любеница служеща му за глава. Този проект ТРЯБВА да се осъществи, не забравям обаче къде живея и дори мен успяха да направят песимист, когато се заговори за култура. Със сигурност ще има благотворно влияние върху града и региона, но дори и да няма ще ви пречи ли?Ако отговора е да марш да ви правят сюнети в Одрин!!! Аз си искам паметника, това е начина да покажем на нашите наследници, че не забравяме кои сме, от къде идваме и дай Боже къде ще отидем един ден. И да бъдат трижди проклети тези, които си „усвояват" самосиндикално пари по проекта!

Баба Илийца : В този си вид проектът е абсолютен апотеоз на глупостта и на практика е неосъществим. Едно, че липсва ясна концепция, второ, че се опира на фалшив патриотизъм, за да прикрие безскрупулната далавера с подарен имот и дарения.
Толкова са неясни в момента нещата, че в никакъв случай не може да се говори за етап на издигане. Няма представен конкретен бизнес план в същинския си вид, не е ясно тази оценка от 9 млн. лева как е направена и какво включва. Как и защо са избрали точно този скулптор и тази безмозъчна „творба", като можеше да се направи един национален конкурс. Кой ще контролира изпълнението на проекта? Какви са икономическите ползи от него - степен на възвращаемост на инвестициите, работни места, влияние върху региона? Поне аз никъде не видях представен задълбочен анализ.
И най-глупавото от всичко е, че се разчита на дарения. Да събираш милиони от съобщения е несериозно. Дори и да успеят да съберат някаква сума, кога един проект в България е излизал толкова, колкото е била първоначално обявената сума? Тази сума набъбва често не в аритметична, а в геометрична прогресия. Та ние една детска градина не можем да санираме за 1 млн.
В момента този проект напомня тъмните години на демокрацията, когато се подаряваха и продаваха земи на безценица на тъмни балкански субекти, без да е ясно защо. С разликата сега, че се манипулират хората с техния патриотизъм и любов към Апостола. Жалко е, тъжно е, но това е истината.

Сходни