24
Нед, Ян
15 Нови статии

Коментар
Инструменти
Шрифт

С много хъс общинските съветници /поне повечето от тях/ се събраха на извънредно заседание, за да приемат протестна декларация срещу закриването на свиленградската митница.

След близо едночасови лакърдии обаче до резултат не се стигна. Гласуването на протестната нота се отложи с цели две седмици. Правописни и стилистични грешки бяха посочени като препъникамъчето. Нищо не пречеше да бъде сформирана веднага една контактна група, която за броени минути да прецизира текста. Иначе и пет седмици да умуват местните парламентаристи пак няма да снесат златно яйце. Само дето ще предложат претоплена манджа. Дали обаче първоначалният ентусиазъм на тукашните народни избраници не спадна от скоротечното изявление на финансовия министър, че митницата няма да се закрива, а ще бъде подложена на тримесечен мониторинг. В рибарлъка подобна техника на отлагане, като хода на Дянков, се нарича отпускане на аванса. Така, макар и по-бавно, е по-сигурно шаранът да влезе в кепчето без да буйства.

Вместо да се концентрират върху темата, за която се бяха събрали, общинарите вадиха вода от 9 кладенеца. Като жалба по младост се чуха и стенания за корекомите и свободната безмитна зона. Някои не си даваха сметка, че границата не е това, което беше, няма и да бъде. България е член на Европейския съюз, а правилата там са други. Безмитната зона може да бъде възродена/разбира се, в нов вид/ само ако има бизнес интереси към нея. Но няма, поне засега, въпреки че цената й бе смъкната от 10 млн. до 3 млн. лева. Възстановяването на фрий шоповете си е сън в лятна нощ. Покрай тях някои дебело намазаха филиите, но, както се казва, мандалото падна. С конфискувани и корекомски стоки пък по времето на Мангъфа бая неща бяха направени в Свиленград. Сега обаче трябва да се съобразим с новите реалности и да търсим иновативни начини за трудова заетост и икономическо развитие.

Сходни