04
Вт, Авг
22 Нови статии

Коментар
Инструменти
Шрифт

ploshtadИ трите централни площада – паркинги

Екстериорна еклетика – това е най-характерното за свиленградската чаршия. В архитектурно отношение миш-машът е пълен.

Една с една сградите не са стилово композирани. Всеки строи, оформя фасади и навеси по хавата си. Не се търси никаква корелация между минало-настояще-бъдеще. Това обаче е стар проблем, макар че и новото строителство през последните години е едно към гьотуре. Пресен пример – стъкленият дом.    

Свиленград може би е единственият град без оформен площад. И трите площада по главната улица са превърнати в паркинги - асфалт и тенекия. Нито една скулптура, нито една водна площ, нито едно цвете... Движението на пешеходци през тях е направо опасно.

За тротоарите да не говорим – тип кадънски гащи. Пред всяко заведение, магазин, сграда – различни плочки – и по форма, и по цвят. Наскоро тротоарът пред преустроен търговски обект бе обновен с .... камък от Камилски дол.

Асфалтово покрие по пешеходната зона на чаршията пък сякаш е намазано с нащърбен нож. На места дори има пропадания, които по време на дъжд се превръщат в локви. Когато го полагаха преди шест години от общината се похвалиха, че е използвана съвременна технология, прилагана в САЩ и Европа. Може и така да е, ама не замяза на Уолстрийт!

Главната улица е лицето на един град. Тя, освен функционална и красива, трябва да носи и специфичния дух на населеното място. Това обаче се постига с цялостно и задълбочено проектиране от специалисти, а не със самодейни прояви на парче. Крайно време е да се сложи ред в застрояването и благоустрояването на чаршията, който стриктно да се спазва.

Николай Колев

Сходни