20
Пон, Сеп
22 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Въвеждат се допълнителни 24-часови дежурства, определят се нови места за престой, а за ситуацията на ГКПП „Капитан Андреево“ ще бъде подавана регулярна информация в реално време, суобщиха от Областна администрация - Хасково. Това са част от допълнителните мерки, които ще предприемат институциите във връзка все по-голямото струпване на превозни средства на граничния пункт.

Те бяха обсъдени на работна среща в Областна администрация – Хасково. В нея участие взеха областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, представители от агенция „Митници“, РД „Гранична полиция“, ОД на МВР – Хасково, ОО „Автомобилна администрация“ – Хасково, Областно пътно управление - Хасково, Областна дирекция по безопасност на храните – Хасково и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Отчита се огромно увеличаване на трафика спрямо 2015 година, когато ГКПП „Капитан Андреево“ е въведен в експлоатация. Това довежда и до големи опашки от превозни средства, които изчакват да преминат границата. Анализът на данните показва, че ако за месец октомври 2018 г. през пропускателния пункт са преминали 59 хиляди автомобила, а през същия месец за 2019 г. – 69 хиляди автомобила. За едно денонощие през външната граница на България с Турция преминават средно по 2400 автомобила. Същевременно митническите служители поддържат изискуемото ниво на контрол с оглед на това, че ГКПП „Капитан Андреево“ е външна граница на ЕС.

Всички тези фактори водят до проблеми с организацията на движението на тежкотоварния трафик. За да се подобри организацията ще бъдат определени нови места за престой на тежкотоварните превозни средства, като при големи струпвания те ще бъдат отбивани за престой много преди да достигнат до граничния пункт. При възникване на такива ситуации Междуведомственият координационен център ще координира предприеманите действия между институциите. Въвеждат се засилено полицейско присъствие и допълнителни полицейски патрули, за да се реагира максимално бързо. Заедно с това ще продължи да се работи за дългосрочно решение на проблема, чрез инфраструктурни промени.

Възможните варианти бяха оперативно обсъдени, като основен акцент е да се намалят задръстванията, предпоставките за възникване на пътнотранспортни произшествия и решаването на санитарно-битовите условия за шофьорите и замърсяването на автомагистралата, тъй като към момента се отделя солиден финансов ресурс за почистването и сметоизвозването ѝ.

Обсъдените варианти ще бъдат изпратени до отговорните министерства, имащи отношение и правомощия, с искане да бъде свикан Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол за преценка и предприемане на действия.

СМ