Граница
Инструменти
Шрифт

Стремейки се да се справи с увеличения мигрантски поток през сухопътната граница с Турция, правителството засилва сигурността по река Еврос (Марица) в североизточна Гърция с разполагане на 400 допълнителни гранични охранители, пише сайтът „Фактор“, позовавайки се на електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“.

Съобщава се, че процесът на набирането им вече е започнал и според министъра на защитата на гражданите Михалис Хрисохоидис по време на неотдавнашното си посещение в близкия град Александруполис, те ще бъдат разположени през март. Втора зона, в която ще има чести полицейски проверки, вече е активирана по-далеч от реката по магистрала „Егнатия“, където ще има нощни патрули, които ще залавят и арестуват онези, които успеят да пресекат реката и да се насочат към Солун.

Четири затворени центъра за настаняване на мигранти - три в Източна Македония и Тракия и един в района на Солун, ще служат за приемане на задържаните. В същото време правителството обмисля разширяване на оградата с бодлива тел при Орестиада по цялата дължина на река Марица, пише още „Фактор“.

Отакто бе построена оградата по българо-турската граница, мигрантският поток се пренасочи през река Марица към Гърция. Голяма част от нелегалните избраха маршрути за влизане в България в района на Свиленград и Ивайловград.