23
Съб, Ян
15 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Южната ни съседка отвори границата си днес в 12:00 ч.

Българите ще могат вече да влизат в Гърция без ограничения и карантина. Това стана, след като днес точно в 12:00 ч. южната ни съседка отвори границата си.

При влизане в страната обаче гръцките гранични служители ще предоставят по своя преценка анкетни карти, в които българските граждани трябва да попълват трите си имена и дестинация на пътуване. На произволен принцип ще бъдат вземани и проби за коронавирус. При положителен резултат ще бъде налагана 14-дневна карантина.

На ГКПП Капитан Петко войвода днес нямаше образували се опашки от пътуващи, каквито имаше на ГКПП Кулата и ГКПП Маказа, показа проверка на "Старият мост". Въпреки това не липсваха българи, решили да си направят еднодневна екскурзия до гръцките плажове. Някои от тях не били разбрали, че границата отваря на обед и чакаха тук от сутринта. Граничните власти обаче бяха безкомпромисни и ги пропуснаха в 12:00 ч.

Припомняме, че затегнатият режим бе въведен на 23 март. Причината за рестрикциите бе превантивна, свързана с COVID-19. От нея пострадаха и много ивайловградчани, работещи в Свиленград. Преди въвеждането на ограничителните мерки, за да дойдат в Свиленград, преминаваха през Гърция, тъй като маршрутът е по-лек.

Впрочем, страните, до които български граждани могат да пътуват свободно от днес, са Белгия, Франция, Люксембург, Словения, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Литва, Италия и Швеция. Повечето от тях отварят границите си за групи държави, в които фигурира България заради сравнително малкия брои новозаразени на дневна база.

СМ