Граница
Инструменти
Шрифт

Без предварително уведомление, близо 300 превозвачи, по данни на организаторите, излязоха на протест пред ГКПП „Капитан Андреево“ в очакване на министъра на транспорта Николай Събев, който в момента е на официално посещение на турския ГКПП „Капъкуле“, предаде БТА.

Недоволните създават затруднения пред трафика, издигат лозунги с искане за по-бърза обработка на камионите на „Капитан Андреево“ и скандират „Оставка“.

„От няколко месеца алармираме, че няма адекватни транспортни политики, които трябва да се осъществят от министъра“, каза изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Тук трябват мерки в краткосрочен и дългосрочен план. Ясно е, че този пункт не може да поеме по-голям поток“, поясни Арабаджиев. По думите му не са били изпълнени обещанията на министър Събев от януари пропускателната способност да се увеличи с 30%.

Браншът е тук, защото нямаме диалог с министъра, което е и нашето настояване, посочи Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Шофьори свидетелстваха, че за влизане от Турция в България се чака шест денонощия, което е недопустимо.

Малко по-късно протестиращите създадоха и леки затруднения пред преминаващите депутати от Комисията за контрол над службите, които заседават изнесено вчера и днес по южната ни граница. В кортежа бяха и главният секретар на МВР Петър Тодоров и директорът на „Гранична полиция“ Деян Моллов.