30
Чет, Май
17 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

По искане на прокуратурата Районният съд в Свиленград определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 41-годишния хасковлия А.Р.

Той е привлечен като обвиняем за това, че на 19.06.2022 г. в свиленградското село Младиново, с цел да набави за себе си имотна облага, подпомогнал чрез осигуряване на транспорт на четирима сирийски граждани да преминават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на лек автомобил „Киа" с български регистрационен номер.

На 19 юни 2022 г. около 11,30 ч. в с. Младиново служители на Жандармерийско управление - София, командировани да изпълняват служебните си задължения като охрана на държавната граница към ГПУ-Свиленград, подали светлинен и звуков сигнал за спиране на лек автомобил „Киа". Той се движел в посока с. Младиново – с. Дрипчево. При проверката се установило, че  водачът е А.Р от гр. Хасково. В колата пътували четирима мъже, граждани на Сирия, без документи за самоличност. Тримата от тях се намирали на задната седалка, а четвъртият - в багажника. Сирийските граждани трябвало да бъдат транспортирани до София срещу възнаграждение. 

А.Р. е бил привлечени като обвиняем за незаконно подпомагане на мигранти да преминат през страната и задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. На 22.06.2022 г. по искане на прокуратурата Районен съд - Свиленград е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Хасково.