22
Пон, Юли
41 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

След като от доста време командировани жандармеристи по границата пребивават в Свиленград, дойде ред и на военнослужещи да бъдат изпратени тук.

Първите командировани войници пристигат на 27-и август, като поетапно броят им ще достигне 300, съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Те заедно с представителите на „Гранична полиция“ ще охраняват българо-турската граница. Освен жива сила, край браздата ще бъде изпратена и мобилна техника. МВР-шефът с очите си видял, че на места оградата може за минути да бъде преодоляна със стълба. Според него имало служители на средно ниво, които съдействали на каналджиите.

Повод за извънредните мерки стана трагичният инцидент, при който загинаха двама полицаи в Бургас, чиято патрулка бе прегазена от автобус, превозващ мигранти. Очаквало се също мигрантският натиск да се увеличи през месеците септември и октомври.

С пристигането на армейските подкрепления свиленградските хотели може и да се окажат тесни, въпреки че не са малко им брой. В момента освен служители на жандармерията, тук има командировани митнически служители, голяма част от легловата база се ползва от клиенти на казината.