Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Над 20 автомобила са конфискувани, повече от 60 000 лв. са влезли в бюджета от глоби

120 дела срещу 174 лица за незаконно преминаване и превеждане на хора през границата са се гледали в Свиленград само през месеците юли и август, съобщиха от Районната прокуратура. От тях 35 съдебни производства с 68 подсъдими са за каналджийсто, останалите са за нелегално преминаване на границата.

  Близо 90 процента от делата са приключили със споразумение, тъй като нарушителите са си признали вината. Всички дела са завършили в рамките на законовия 7-дневен срок, като осъдените са получили от 1 до 1,5 години условни присъди и глоба минимум от 1000 лв. Конфискувани в полза на държавата са над 20 автомобила. Само от глобите пък в бюджета са влезли повече от 60 000 лв.

В сравнение с миналата година се наблюдава ръст на опитващите се нелегално да преминат  през т.нар. зелена граница, заяви районният прокурор Антон Стоянов.  Те са предимно от Ирак, Афганистан, Палестина и др. По-малък обаче е броят на нарушителите през граничния контролно-пропускателен пункт, както и на т. нар. каналджии, които превеждат нелегалните пътници.

СМ