28
Съб, Ян
17 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Граничарят Ангел Андреев загина нелепо при изпълнение на служебния си дълг навръх Архангеловден, премазан от турски овчар

Стотици близки, познати и колеги изпратиха в последния му земен път загиналия при изпълнение на служебния си дълг граничен полицай Ангел Андреев. На погребението дойдоха главният секретар на МВР ген. Калин Георгиев и началникът на Гранична полиция ген. Захарин Пенов. Траурното шествие бавно премина по главната улица под звуците на военен духов оркестър. 42-годишният Андреев бе погребан с военни почести.

Колегите му отдадоха чест с оръжейни залпове и вой на полицейски сирени. Венец на гроба положиха и от турската гранична полиция. Разходите по погребението бяха поети от Министерството на вътрешните работи.

Нелепата смърт на Ангел потресе целия Свиленград. Той загина при катастрофа навръх именния си ден – Архангеловден, в 20, 30 ч. в понеделник, премазан от от колата на турски гражданин. Инцидентът станал на плаца на ГКПП Капитан Андреево, докато бил на смяна. След застъпването си в 19 часа служителят отишъл в служебния стол. При излизането и прекосяването на плаца го удря 29-годишен „Опел Астра“, управляван от Елкер Яшар – овчар от близко до Одрин село. При удара колата  буквално подхвърля нагоре тялото на Андреев, а след това го влачи още около 20 метра, преди да спре, разказват очевидци. От сблъсъка астрата е със силно свит преден капак. Андреев починал малко по-късно в линейката на път за болницата. "Не го видях. Не разбрах какво стана. Съжалявам", казал на първоначалния разпит виновният шофьор. На плаца на пункта се редуват зони на осветеност и на мрак. "Точно това място е неосветено", признават колеги на загиналия.

Яшар е с отрязана до китката лява ръка и е възможно и това е да забавило реакцията му. Колата е била на трета скорост при фаталния инцидент, а спирачен път липсва. Разрешената скорост при преминаването през КПП-то е 8 км/ч. Никой обаче не спазва ограничението, тъй като изходящото трасе е широко, а и от влизането в пункта до линията за проверка има доста разстояние.

Загиналият граничен полицай е в системата от 1991 г. и се е издигнал до началник отделение. Според познатите му бил много добър човек, съпруг, баща и приятел. Обикновено за именния си ден  се сменял с колеги, за да не е на работа и да може да отпразнува със семейството си. На фаталния 9 ноември не го е направил. Ангел оставя две сирачета на съпругата си, която работи като касиерка в Райфайзенбанк.

Срещу турския шофьор Елкер Яшар е повдигнато обвинение за убийство по непредпазливост по чл. 343, ал. 1, т. „в“ от НК, съобщиха за „Старият мост“ от Окръжна прокуратура. Той е задържан в ареста за 72 часа, а в събота наблюдаващият прокурор Николов ще вземе решение дали ще иска удължаване или друга мярка за неотклонение. Разследващите органи ще търсят очевидци на трагичния инцидент, а това са преминаващи по това време през пункта предимно турски граждани.

СМ