22
Чет, Фев
27 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Трима българи и два автомобила, издирвани в Шенгенската информационна система /ШИС/, са били задържани на ГКПП Капитан Петко войвода само за десетина дни, откакто България е включена в нея. В три от случаите търсенето е било заложено от нашата национална система, която вече е част от ШИС, а в останалите два заявката е била направена от други страни-членки. Гръцки камион е бил спрян на тукашния пункт, тъй като регистрационната му табела е била въведена за издирвана в системата.

Подобен е и случаят с български лек автомобил. Били са задържани и трима български граждани. Последният е 43-годишният С. К. от Бургас, който бил спипан на излизане от страната. При извършената проверка граничните полицаи установили, че мъжът е обявен от Австрия за международно издирване в ШИС. Уведомено е националното бюро Supplement Information Requies at the National Entry /SIRENE/.

От началото на използването на Шенгенската информационна система на българските гранични контролно-пропускателни пунктове са установени 71 случая на въведени в системата издирвани лица, автомобили и документи, информираха от пресцентъра на МВР.
ШИС се използва в много европейски държави и предоставя информация за хора и предмети според данните, подадени от страните-участнички. Тази информация се обменя между всички страни по Шенгенското споразумение. Държавите, подписали първоначално споразумението, са Франция, Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург. По-късно се присъединяват почти всички страни на Европейския съюз /но я прилагат в различна степен/, както и Швейцария, Норвегия и Исландия. Центърът на ШИС се намира в Страсбург, Франция.

В ШИС информацията се съхранява според местното законодателство на страната, която дава сведения. В системата има данни за над 1 млн. души, като те могат да включват фамилно име, лично име, особени белези, дата и място на раждане, пол, гражданство, псевдоним, дали лицето е било въоръжено или е буйствало, изгубени, откраднати или присвоени огнестрелно оръжие, документи за самоличност, МПС, банкноти.

Според европейските изисквания всяка държава - членка на Шенген, създава структура SIRENE, която работи в непрекъснат денонощен режим и обменя информация с другите бюра. Българското бюро SIRENE е част от дирекцията за международно сътрудничество в МВР и бе открито на 22 октомври.

СМ