22
Пон, Юли
41 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

На ден по 1 000 автомобила преминават границата. Гърците идват на пазар, нашите отиват да работят

Изключително засилен е трафикът през ГКПП Капитан Петко войвода от миналата седмица. На ден границата с Гърция пресичат над 1 000 МПС-та, което е значителен брой за тукашния пункт. Причината за голямата натовареност е пренасочването на движението от ГКПП Кулата. Там пътят София-Кулата бе затворен, тъй като придошлата р. Струма отнесе част от трасето.

Така трафикът се разпредели към останалите пунктове с южната ни съседка и това доведе и до задръствания на тукашния ГКПП. Положението, особено на „Вход“ бе изключително тежко. Имаше моменти, в които колоната от автомобили достигаше чак до гръцкия войник, разказаха очевидци. Служители обясниха, че резервно платно можело да се отваря само в определени периоди, тъй като хората не достигали.

В сряда движението през ГКПП Кулата бе възстановено, като се очаква трафикът през тукашния пункт да се нормализира.

При нормални условия средно по 1 000 души и в двете посоки минават на ден през ГКПП Капитан Петко войвода. Само за един от ноемврийските дни 750 български граждани са напуснали страната, а други 650 са влезли. Същия ден 500 гърци са дошли в България, а 420 са се прибрали в родината си. Особено пиков е трафикът в понеделниците. Така на 1 ноември през тукашния пункт са преминали общо 2 600 автомобила с 5 000 пътуващи.

По около 300 нашенци влизат в южната ни съседка всеки ден, за да работят и да изкарат надника си, а вечерта се връщат обратно. Те са заети основно в селското стопанство на комшиите по близките до границата населени места. Има и такива, които изкарват в Гърция по седмица или месец, без да се връщат обратно. Заради кризата и голямата безработица у нас хората са принудени да търсят препитание в съседната страна.

По 500-600 гърци пък влизат в българия на ден. Основната част от тях идват на тълпи в Свиленград. Комшиите масово пазаруват в тукашните хипермаркети на големи търговски вериги, в които особено през почивните дни гъмжи от гърци. Продавачи се оплакват от тях и казват, че обръщат с главата на долу магазините им. В същото време обаче съседите правят голяма част от оборотите на тукашните търговски обекти. Освен с хранителни продукти, те се зареждат оттук и с дрехи, обувки, козметика, пълнят резервоарите на автомобилите си от тукашните бензиностанции. Комшиите правят сериозни обороти на магазините за черна и бяла техника. Ползват и различни услуги в Свиленград – правят си прически при фризьорите, поправят си печките и пералните при тукашни майстори, посещават нашите стоматолози, мият си колите по местните автомивки и т. н. Всички услуги тук им излизат по-евтино отколкото в родината им. Заради големия брой клиенти от южната ни съседка вече на доста места има рекламни табели с надписи на гръцки. Много наши търговци пък вече умело разговарят на гръцки език. Съседите са и клиенти на тукашните казина и други нощни заведения и ресторанти.

Трафикът през ГКПП Капитан Петко войвода се е засилил след приемането ни в Европейския съюз и падането на границата от началото на 2007 г. Така през цялата 2006 г. 288 000 души са влезли, а други 286 000 са излезли през пункта. За сравнение само през първото 6-месечие на тази година в едната посока са преминали около 200 000 пътници. В действителност са повече, тъй като има и такива, които не се въвеждат в системата, обясняват запознати. Пиковият сезон е лятото, когато пътуват много туристи.

В момента на ГКПП Капитан Петко войвода гранични полицаи извършват проверки на леките автомобили и багажниците им. Испектират се също и товарните автомобили, като се следи какви стоки се пренасят с тях.

СМ