04
Пон, Мар
30 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт


Обявиха още 58 свободни щата за гранични полицаи. Над 700 са подали документи само за първия транш от 18 вакантни длъжности

51 нови капепенци ще бъдат назначени на ГКПП Капитан Андреево. Новите вакантни бройки бяха обявени със заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов от 14 декември. С документа се изменя и допълва предишната заповед на Цветанов, с която бяха обявени конкурси за постъпване на държавна служба в Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово, под чиято шапка е ГПУ – Свиленград. Както„Старият мост“ писа, за ГПУ Свиленград бяха определени 7 места за старши полицаи, като 5 от тях за  водачи на патрулен автомобил и по 1 за  оператор на технически средства за наблюдение и за полицай. Четири дни преди обявения краен срок – 17 декември, над 700 души са подали документи за обявените общо 18 свободни места  в Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Елхово.

С новата заповед на вицепремиера Цветанов крайният срок за подаване на документи се удължава до 10 януари 2011 г. включително. За ГКПП Капитан Андреево са отпуснати допълнително 51 щатни бройки за старши полицай. Освен това за охрана на държавната граница с Турция се търсят още 5 души, а за мобилния граничен полицейски взвод – двама, като единият ще е водач на служебно куче.

Специфичните изисквания за заемане на длъжността са кандидатите да не са по-възрастни от 40 г., да имат средно образование, свободно да владеят писмено и говоримо един или повече от следните езици: английски, немски или френски.

За длъжността водач на патрулен автомобил е задължително да притежават шофьорска книжка категория не по-ниска от „С“, а мераклиите за старши полицай в ГКПП трябва да получат разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво на сигурност „поверително“, както и да имат компютърна грамотност. Допуснатите до следващия етап ще бъдат подложени на изследване на физическата годност, после ще държат тест за интелигентност. Последните два етапа от конкурса са психологическо изследване и заключително интервю. Освен за Свиленград, свободни работни места в Гранична полиция са обявени и за Малко Търново, Елхово и Лесово. Конкурсът ще се проведе в срок от три месеца, считано от датата на неговото обявяване.

Това ще са първите назначения във ведомството от доста време насам. Както „Старият мост“ писа, с цел икономии през м. май т. г. в цялата система на МВР бяха спрени командировките, назначенията и провеждането на конкурси. Свиленградският граничен полицейски участък бе „оголен“ през пролетта на 2008 г., когато съкратени и пенсионирани бяха 79 души. В момента персоналът наброява около 400 души, от които близо 130 работят ГКПП Капитан Андреево.

СМ