26
Пон, Сеп
26 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

granichenМярка за неотклонение „домашен арест" определи Хасковският окръжен съд за граничния полицай Петър Петров, който бе хванат с подкуп в края на миналата седмица. Прокурорът Петър Мидов поиска униформеният служител от ГКПП Капитан Андреево да бъде задържан за постоянно под стража.

Петров бе заловен на 14 януари при акция на „Вътрешна сигурност“ в МВР с банкнота от белязани 50 долара. Тя му била дадена от турския шофьор на автобус Мустафа Четинкая, за да мине рейсът му без проблеми през пункта. Според показанията на водача Петър Петров е „осъществил натиск върху него", за да получи парите, като в замяна е гарантирал, че автобусът няма да бъде отклоняван за щателна митническа проверка. В средата на декември турчинът подал оплакване и ченгетата от отдел „Вътрешна сигурност“ поели случая.

Полицаят и друг път е вземал от същия водач пари, няколко пъти по 100 долара, беше изнесено в съдебната зала. При разпитите обаче Петров твърдял, че бил взел 50-те долара назаем, а не от турчина. Версията на Четинкая пък била, че този път се спазарил само за петдесетарка, защото в курса имало само 7 пътници. Според разследването Петър Петров дори се опитал да си издейства от шофьора „постоянна месечна заплата“ от 600 долара, за да не подлага автобуса на щателен митнически и граничен контрол. Прокуратурата смята, че не е изключено капепенецът да е искал пари и от други преминаващи през пункта.

Петър Петров е от Любимец, женен, с малко дете. В системата на МВР е от 8 години, а на  ГКПП Капитан Андреево е назначен като оперативен работник преди една година. Досега не бил наказван, дори имал награди за добра служба. С мотив, че Петров е с чисто си съдебно минало, има постоянен адрес и семейство и няма предпоставки да се укрие, Хасковският окръжен съд отхвърли искането на прокуратурата за постоянен арест и му наложи значително по-леката мярка за неотклонение.

СМ