17
Сря, Апр
22 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

lazarov1Въздушната охрана по българо-турската граница е засилена във връзка със ситуацията в Сирия. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в Свиленград.

Днес Лазаров инспектира готовността за засилени мерки за охрана по една от най-натоварените граници на България към Турция. Повишени са оперативните мерки по цялата ни държавна граница, а междуведомствена група анализира ситуацията с настаняването на емигрантите у нас.

Резултатите от работата ще бъдат докладвани в петък на Съвета по сигурност, каза още Лазаров.

Главен комисар Лазаров съобщи, че на работно съвещание с ръководството на Държавна агенция по бежанците от Министерския съвет са отпуснати допълнителни средства от бюджета за посрещане на новите емигранти, които опитват да минат нелегално у нас през ГКПП-та и през "зелената граница". Само миналата нощ са заловени 52 нелегални, от които 39 сирийци, което вече показва тенденция за увеличаване на бежанците от Сирия към страните от Европейския съюз. Едно денонощие преди последната група нелегалните, заловени по границите ни, са 65 души. От началото на годината до момента над 3000 нелегални са хванати на българска територия при опит да минат незаконно границите ни. 1600 от тях са сирийци. За сравнение за същия период на миналата година нелегалните сирийци, които са минали за 8 месеца границата на България и са заловени, са 200.

СМ