17
Сря, Апр
22 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Нито един нелегален имигрант не е преминал „зелена граница“ от Маточина до Капитан Андреево от понеделник насам на територията на община Свиленград. Такъв е ефектът от включването на командировани полицаи от цялата страна в охраната на браздата. За този период няма образувани дела за нелегално преминаване на границата, казаха от Районна прокуратура – Свиленград. Рязко е намалял и притокът на бежанци в центровете в Пъстрогор и Харманли.

 

Засилените патрули не са толкова заради бегълците от Сирия, а заради вълната от икономически имигранти, които прииждат от Афганистан, Мароко, Тунис, Алжир и Мали.

Полицаите прилагат нова тактика – стоят на браздата и не пускат нелегалните, които засичат с термовизионната техника, да влязат в страната. След това се обаждат на турските си колеги, за да ги приберат.

В нашия район в момента на тукашните си колеги помагат 164 служители от МВР, КАТ, Охранителна полиция от Видин, Монтана, Враца, Благоевград и Пазарджик. От Драгоман са командировани гранични полицаи. Осигурена е високопроходима техника. Униформените работят и със специално обучени кучета.

Изпращането на подкрепленията в Свиленград посъживи и местния хотелиерски и ресторантьорски бизнес.

СМ