27
Пет, Ян
19 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Първото дело вече е спечелено, още 10 служители са подали искови молби

Граничен полицай от Свиленград спечели съдебно дело срещу държавата затова, че не му е била осигурена/или заплатена пълната левова равностойност/ на полагащата му се по закон храна. След решението на Свиленградския районен съд присъдата е потвърдена и на втора инстанция- ХОС, и е окончателна. Общият размер на сумата, която ГД „Гранична полиция“ трябва да заплати на служителя си, е 850 лева. Дължимите средства са за тригодишен период назад, тъй като толкова е давностният срок, за който могат да се предявяват претенции.

Граничният полицай се е позовал на чл. 204, ал.1 и 3, от Закона за МВР, според който на служителите се осигурява храна или левовата й равностойност, а на работещите на смени - и

ободряващи напитки. Според наредба на вътрешното министерство стойността на дневната дажба е 2,40 лв.

Още 10 искови молби от гранични полицаи има депозирани в свиленградския съд. Очаква се Темида да се произнесе по подобен начин, ако се установи, че са основателни. Първото спечелено дело от този характер ще предизвика лавина от искове, смятат осведомени, тъй като почти всички служители на „Гранична полиция“ са ощетени.

Преди време пък гранични служители и пожарникари масово осъдиха държавата за неплатен извънреден труд, за което „Старият мост“ писа.

СМ