27
Пет, Ян
19 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Над 50 имигранти хванати за няколко дни. Подсилват границата с Гърция

Силна бежанска атака през границата с Гърция по река Марица предприеха напоследък имигранти. Само за няколко дни нашите граничари са задържали 4 групи с над 50 души. На 6 юни са хванати 10 афганистанци. Следващия ден са заловени 12 души от различни страни. Половината от тях са непълнолетни. На 8 юни 15 бежанци са преминали границата и са поискали убежище в България. Те са настанени в лагера в Пъстрогор и наказателна отговорност за незаконно влизане в страната няма да им се търси. Четвъртата група е от 14 души, които са минали реката с лодка.

Заради имигрантския натиск ще се наложи подсилване на охраната на границата с Гърция, казаха от Гранична полиция. Нарядите ще бъдат засилени, като ще бъдат изпратени покрепления от ГПУ – Свиленград.

В същото време Хасковският административен съд масово освобождава емигранти, които са били настанени в Специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец. Само от началото на юни магистратите са освободили 16 бежанци, предимно от Алжир.

За предходния месец пък са освободени 71. През юни има и 6 дела, които са изпратени по подсъдност в Софийския административен съд. Магистратите освобождават чужденци по идентични причини. Според европейските директиви, отразени в нашето законодателство, чужденците не могат да бъдат задържани в лагерите за повече от 6 месеца, освен в изключителни случаи.

СМ