04
Пон, Мар
30 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Изтеглят командированите по границата полицаи

 

636 сирийци са адресно регистрирани в община Свиленград. Това показват данните от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“ /ГРАО/ в ОбА. Заселените в Свиленград са 478, а в селата от общината – 158. Тези хора са получили статут на бежанец и хуманитарен статут, след което са пожелали да се регистрират тук, обясниха от отдел ГРАО. На практика обаче сирийците не оставали в Свиленградско, а отпрашвали за Западна Европа.

Три държави от ЕС напират да ни върнат 7 500 бежанци, регистрирани или получили статут у нас и избягали на Запад, стана ясно миналата седмица. Според информация в български медии Германия, Австрия и Унгария са сигнализирали българското МВР, че искат да ни върнат 7 500 бежанци.

През миналата година страната ни е дала 3 613 положителни отговора на запитвания от страни от ЕС за връщане на бежанци, които за пръв път са били регистрирани от Граничната полиция у нас. Това стана ясно след проведеното заседание на междуведомствената комисия, в която участват вицепремиерът Меглена Кунева и министрите на вътрешните работи, на отбраната, на регионалното развитие и на земеделието и храните. През 2014 г. в България са върнати 180 бежанци, напуснали незаконно страната, въпреки че запитванията са били за 6 873 души. Министерството на отбраната пък ще представи списък на сгради, които да бъдат трансформирани в центрове за настаняване на чужденци.

От Държавната агенция за бежанците предупреждават, че със затопляне на времето потокът към България ще се засили. Единствената причина, поради която все още имало малко свободни места в центровете – около 2 000, бил фактът, че чужденците продължавали да се насочват към Западна Европа.
Освен от Сирия, през тази година ни очаква нова бежанска вълна от Ирак и Афганистан, сочат песимистичните прогнози на българските институции.

Междувременно след среща на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и синдикални лидери в системата на МВР бе обявено, че МВР спира командировките на полицаи по българо-турската граница и предлага да се назначат още 700 служители на „Гранична полиция“. Срещата се наложи, след като на границата загина командированият от Свищов 34-годишен полицай Асен Асенов, шофирал ЗИЛ-131, пълен с полицаи, който падна в няколкометрово дере.

Както е известно, операцията по жива охрана на българо-турската граница започна преди близо 14 месеца, през ноември м.г., от бившето ръководство на МВР начело с Цветлин Йовчев. По думите на Вучков Министерството на вътрешните работи не е било подготвено за нея – акцията е започнала „абсолютно необмислено“. Изпращането на 1000 - 1100 полицаи на границата с Турция струва между 70 000 и 80 000 лева на ден на бюджета.

Към ГПУ-Свиленград бяха пренасочени 117 полицаи от вътрешността на страната. Пребиваването им тук посъживи местния хотелиерски и ресторантьорски бизнес.

Вече са откомандировани 101 полицаи, които са патрулирали в двата най-тежки и недостъпни участъка – Средец и Малко Търново. Предвижда се живи патрули да има само в безопасни участъци, където има гаранции за живота и здравето на служителите. В кратки срокове трябва да се изгради преградно съоръжение – около 131 км стена. Има и предложение да бъдат назначени 700 нови служители в „Гранична полиция“, като 200 от тях бъдат държавни служители, а останалите 500 да бъдат назначени по трудов договор. "Но това отнема време. Ще дойде лято и есента – едва тогава те ще могат да започнат патрули на българо-турската граница. Затова продължавам да твърдя, че най-напред трябва да направим пътища. Тук, Министерството на земеделието ще ни направи, както и няколко общини – те са 5 на брой, и след това да ползваме съвместно усилията на Българската армия", каза Вучков. Предстои в граничните зони ще бъдат изградени и 110 км чакълирани пътища, които попадат в горския фонд и могат да бъдат направени от земеделското министерство.
Президентът Росен Плевнелиев остро разкритикува искането на МВР военни да се включат в охраната на границата с Турция, като предупреди, че тя може да се превърне в много сериозен външнополитически проблем. В качеството си на главнокомандващ той каза, че няма да допусне "армията да застане на границата, а от другата страна да няма армия".
СМ