04
Пон, Мар
29 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

 

garaПредлагат 9 гранични полицаи за дисциплинарно уволнение, 6 – за наказание за подкуп и нелегален трафик на хора

 Безпрецедентно кадрово цунами връхлетя ГКПП Капитан Петко войвода. Девет от общо 17-те служители са с предложение за дисциплинарно уволнение, а шест – с наказание. Оттървали се само началникът на пункта Васил Игнатов, който от август м. г. е в болнични, и негов командирован по линия на Фронтекс в Гърция служител.

Както пръв и единствен писа в. "Старият мост" в петък, всичко започнало в края на миналата година. Тогава в регионалната дирекция в Смолян постъпил сигнал, че турски гражданин ще направи опит да преведе нелегален пътник, скрит в колата му. Турчинът почти ежедневно преминавал оттук, за да играе в местните казина. Наредено било да се направи щателна проверка. По време на инспекцията лъснало, че в бас-касата на озвучителната система на колата има скрито 14-годишно сирийче. Началниците от Смолян насрочили вътрешна проверка за  разследване на случая. Съставена била комисия, която да  прегледа записите от камерите на граничния пункт с Гърция за три месеца назад. На тях се виждало, че освен документите на турчина, 9 от служителите на пункта вземали от него и пакети с неизяснено съдържание. Разследващите приели, че полицаите получават подкуп, което по етичния кодекс било сериозно нарушение и водело до дисциплинарно уволнение. Според осведомен наш източник, тъй като записите били с лошо качество и на тях не се виждал добре пакетът, комисията започнала да привиква полицаите един по един на разпит. Те били манипулирани да свидетелстват срещу колегите си в замяна на „спасяване“. Никой от инспекторите обаче не поддал. Турският гражданин пък не бил подавал жалба, че му е искан подкуп. Останалите шестима служители също били предложени за наказания, но с по-леки. На камерите се виждало, че те не отварят за оглед багажника на турчина, което било задължително. Предполага се, че той е използвал занижения граничен контрол, за да превозва нелегално пътници. Обвинените обаче твърдят, че багажникът бил остъклен и нямало нужда да бъде отварян.

Този месец резултатите от проверката на комисията и предвидените санкции били обявени на служителите. Като чули решението на разследващите, полицаите се ядосали и се заканили да водят съдебни дела, след като си получат заповедите. Същевременно изпратили и възражение до министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. В писмото си те настояват инспекторатът към министерството да направи нова проверка по сучая. Силно обидени всички, начело с началника на пункта Васил Игнатов, който в понеделник  се връща на работа след няколко месечно лечение, подали заявления за преназначение към ГПУ-Свиленград, който е към регионалната дирекция в Елхово. Пред „Старият мост“ служители споделиха, че ставащото е гавра с личността им. „Това е умишлена атака срещу нас. Дължи се на болните амбиции на един от ръководителите на дирекцията в Смолян, който се цели във висок пост в София и се опитва да трупа точки на наш гръб“, смятат те.

На мушката попаднал и шефът на ГПУ Ново село – Георги Матеров, срещу когото има образувана проверка, но по друг случай. Наскоро негови служители са заловили няколко бежанци в покрайнините на Свиленград. Имигрантите се оплакали, че им е бил нанесен побой от полицаите. Като ръководител Матеров бил отговорен за инцидента. Според някои заради двете проверки той също можело да бъде наказан и дори освободен от поста.

Междувпрочем, работещи на ГКПП Капитан Петко войвода твърдят, че пунктът е с един от най-добрите показатели в РДГП Смолян. Тук били регистрирани най-много случаи на отказан подкуп от страна на служители, разкрити били редица случаи на трафик на нелегални, контрабанда на цигари и др. Заради засиления контрол престъпниците избягвали да преминават границата през този ГКПП.

Диляна ЦВЕТКОВА