15
Сря, Юли
11 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

70 нелегални имигранти, натъпкани в автобус, спипаха гранични полицаи на ГКПП Капитан Андреево. Според запознати това е първият по рода си подобен случай на тукашния граничен пункт.

Бежанците били открити в понеделник при проверка на румънски автобус, който не пътувал по редовна линия. Във возилото имало десетина легални пътници. Сред 70-те незаконно преминаващи имало мъже и жени от различни възрасти, както и деца. Заради големия им брой някои от тях били насядали по земята, натъпкани един до друг. Имигрантите са от Сирия, Иран, Ирак и др. Всички заедно с шофьора на автобуса са задържани, предстои да бъдат разпитвани. Такъв случай като този досега не сме имали, коментират гранични полицаи.

Само за два дни униформени са заловили над 120 нелегални имигранти. Във вторник през деня шестима бяха спипани при опит да преминат незаконно границата в района на село Щит. По-късно пък в тъмната част на денонощието гранични полицаи са задържали още 17 души край Чернодъб. В товарен влак са били открити още около 30 нелегални пътници. Според осведомени напоследък все по-често имигрантите пробвали да преминат незабелязано границата и да навлязат във вътрешността на страната, укрити в товарни композиции.

Както „Старият мост“ писа, през януари тази година тукашните гранични полицаи са заловили над 2 000 нелегални пътници. Основната част са хванати на „зелена граница“, а на ГКПП Капитан Андреево са спипани около стотина. Бежанците са предимно от Сирия, Пакистан и Афганистан. Очаква се със затопляне на времето през пролетта значително да се увеличат атаките на българо-турската граница.

Предстои между пунктовете Капитан Андреево и Лесово по границата с Турция да се изгради нова 82-километрова ограда. Според запознати тя ще е няколко метра по-висока, по-широка и добре вкопана в земята и по нищо няма да прилича на временно съоръжение.

СМ