13
Пон, Юли
13 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт


garaГраничните полицаи са омахани за „чадър“ над турски каналджия. ГКПП Капитан Петко войвода оголен наполовина

Осем гранични полицаи от ГКПП Капитан Петко войвода са били уволнени дисциплинарно, научи „Старият мост“. На други петима техни колеги са наложени по-леки дисциплинарни наказания. Очаква се заповедите за тежките санкции да бъдат обжалвани в съда. Отстранените са почти половината от целия щатен състав на пункта с Гърция в близост до Свиленград. Очаква се на мястото на отстранените да бъдат командировани служители от други гранични пунктове или от вътрешността на страната.

Както „Старият мост“ пръв и единствен писа,  в началото на т. г. безпрецедентно кадрово цунами връхлетя ГКПП Капитан Петко войвода. Девет от общо 17-те служители на пункта бяха предложени за дисциплинарно уволнение, а 6 - да бъдат санкционирани други наказания. Не бяха засегнати само началникът на пункта Васил Игнатов, който от август м. г. бе в болнични и сега продължава да е в тежко здравословно състояние след жестока катастрофа, и негов командирован по линия на Фронтекс в Гърция служител.

Всичко започнало в края на миналата година. Тогава в регионалната дирекция в Смолян постъпил сигнал, че турски гражданин ще направи опит да преведе нелегален пътник, скрит в колата му. Турчинът почти ежедневно преминавал оттук, за да играе в местните казина. Наредено било да се направи щателна проверка. По време на инспекцията лъснало, че в бас-касата на озвучителната система на колата има скрито 14-годишно сирийче. Началниците от Смолян насрочили вътрешна проверка за  разследване на случая. Съставена била комисия, която да  прегледа записите от камерите на граничния пункт с Гърция за три месеца назад. На тях се виждало, че освен документите на турчина, 9 от служителите на пункта вземали от него и пакети с неизяснено съдържание. Разследващите приели, че полицаите получават подкуп, което по етичния кодекс било сериозно нарушение и водело до дисциплинарно уволнение. Според осведомен наш източник, тъй като записите били с лошо качество и на тях не се виждал добре пакетът, комисията започнала да привиква полицаите един по един на разпит. Никой от инспекторите обаче не поддал. Турският гражданин пък не бил подавал жалба, че му е искан подкуп. Останалите шестима служители също били предложени за наказания, но с по-леки. На камерите се виждало, че те не отварят за оглед багажника на турчина, което било задължително. Предполага се, че той е използвал занижения граничен контрол, за да превозва нелегално пътници. Обвинените обаче твърдят, че багажникът бил остъклен и нямало нужда да бъде отварян.

Резултатите от проверката на комисията и предвидените санкции били обявени на служителите. Като чули решението на разследващите, полицаите се ядосали и се заканили да водят съдебни дела, след като си получат заповедите. Същевременно изпратили и възражение до министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. В писмото си те настояват инспекторатът към министерството да направи нова проверка по сучая. Силно засегнати, всички подали заявления за преназначение към ГПУ-Свиленград, който е към регионалната дирекция в Елхово. Пред „Старият мост“ служители споделиха, че ставащото е гавра с личността им. „Това е умишлена атака срещу нас. Дължи се на болните амбиции на един от ръководителите на дирекцията в Смолян, който се цели във висок пост в София и се опитва да трупа точки на наш гръб“, смятат те.

Впрочем, работещи на ГКПП Капитан Петко войвода твърдят, че пунктът е с един от най-добрите показатели в РДГП Смолян. Тук били регистрирани най-много случаи на отказан подкуп от страна на служители, разкрити били редица случаи на трафик на нелегални, контрабанда на цигари и др. Заради засиления контрол престъпниците избягвали да преминават границата през този пункт.

СМ