13
Съб, Апр
13 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт
180 дела са образувани в Районна прокуратура – Свиленград от началото на годината
 
Бум“ на опитите за незаконно преминаване на наша територия в района на Свиленград отчитат от Гранична полиция през май. Предотвратени са 2 500 случая на нелегални, като около 300 от тях са задържани, а останалите са спрени още на браздата с Турция. По-голямата част от нарушителите – 90 %, са опитали да влязат в страната ни по зелена граница, а останалите през ГКПП. Както и досега, сред бежанците преобладават тези от Сирия, Ирак и Афганистан. В сравнение със същия период на миналата година имигрантската вълна се е увеличила пет пъти, подчертаха от Гранична полиция.
Както „Старият мост“ вече писа, начините за преминаване на наша територия са различни. Каналджиите обаче са толкова изобретателни, че непрекъснато мислят нови методи. Такава разкриха граничари на ГКПП Капитан Андреево. От МВР подробно разясниха схемата. Каналджиите дебнели момента, когато на пункта с Турция имало вече един проверен автобус, който минавал напред, за да започне проверката и на следващия. В това време пътниците и на двете превозни средства били пред гишетата за паспортна проверка. По тази тактика на 12 май двама турци опитали да вкарат в България 10 иракчани и сирийци, но ударили на камък. Около 19:30 ч. на пункта пристигнал за влизане в страната автобус на турска фирма. Заедно с редовните пътници в автобуса се возели и нелегалните, които трябвало да бъдат преведени на наша територия. Когато пасажерите слезли за проверка на паспортите, 42-годишен пътник в автобуса раздал на нередовните 4 испански, 5 финландски и 1 турски документи за самоличност. Той им казал да заобиколят граничния контрол и да се качат в предния автобус на друга турска фирма, който вече бил проверен. Граничните полицаи веднага разкрили измамата.
Впрочем, от началото на годината до 1 юни в Районна прокуратура – Свиленград са образувани 180 дела по чл. 279 - за нелегално преминаване през границите. 176 от тях са внесени в съда. За сравнение за цялата 2014 г. образуваните от местната прокуратура дела са били 279, като 214 са предадени в съда. Голям е броят и на чужденците, които още на граничния пункт заявяват, че искат да получат статут на бежанци. В такъв случай спрямо тях не се прилага съдебно преследване, а се настаняват в центрове за временно пребиваване.
Диляна ЦВЕТКОВА