17
Сря, Апр
24 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт
ba4varova1ba4varova2ba4varova3Вицепремиерът направи първа копка на оградата по границата с Турция
 
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова посети ГКПП Капитан Андреево днес. На пункта тя се срещна с ръководството на Гранична полиция в Свиленград. Бъчварова бе придружена от областния управител на Хасково Добри Беливанов и директора на ОДМВР - Хасково комисар Ангел Цанков.
Около 40 минути продължи работната среща. След нея бе направена първа копка на оградата по границата с Турция. Свидетели на официалната част станаха и трима аскери от югоизточната ни съседка. Войниците обикаляха браздата, а от другата страна близо до тях бе български патрул с джип. Точно до пирамида 318 министър Бъчварова направи символична първа копка. До края на тази година ще бъдат готови 10 км от оградата, която е дълга 33, 6 км - от Капитан Андреево до Маточина. Сега започва изграждането на пътя, за който са отделени 3, 800 млн. лв. За целта сме наели две фирми, които ще работят паралелно, каза Добри Беливанов. Цялото защитно съоръжение за Хасковска област ще струва 20 млн. лева и 3, 800 млн. лв. за пътя, като през 2015 г. от бюджета на държавата са отделени 10, 440 млн. лв. За втория етап от строителството ще бъдат заделени средства през следващата година, уточни министър Бъчварова. Тя отчете, че такъв вид разпокъсано строителство няма да е напълно ефективно. Въпреки това се надявам да облекчи работата на Гранична полиция, да редуцира броя на командированите полицаи, така че стъпка по стъпка да намаляваме риска от настъпление на нелегални, заяви вицепремиерът.
Бъчварова не успя да отговори на въпрос, свързан с намерения калашник на плажа в Свети Влас тази сутрин. Бъчварова каза, че в момента се водело досъдебно производство и не можело да се дава предварителна информация дали става дума за опит за атентат или нещо друго. Министърката се въздържа и от коментар за насилието на полицаи върху цивилни граждани.
СМ