24
Пет, Май
21 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт
233-12233-10233-06233-05233-04233-03233-02Бежанците, които от три дни са обсадили Одрин, очакват Гърция да отвори границата си и оттам да се насочат към Европа. Ситуацията в южната ни съседка засега остава спокойна.
Над 700 са мигрантите, базирани в импровизиран палатков лагер край магистралния път за Истанбул недалеч от Одрин. Около 500 души има в центъра на града – в парка до джамията „Селимие“, още толкова са се струпали на автогарата. Те са превзели тревните площи, от миниатюрни палатки излизат по 6-7 души, други продължават да спят под открито небе, завити в одеяла с логото на Червения полумесец. Никой не знае колко са тези, които са се пръснали из Одрин.
Бежанците се охраняват от полицаи, но засилено присъствие на униформените не се наблюдава.
Впрочем, вчера главният секретар на МВР Георги Костов се срещна с валията на Одрин Дорсун Али Шахин на ГКПП Капитан Андреево. Владеем процесите и няма да позволим проблемите да ескалират, категоричен бе турският областен управител. От своя страна Георги Костов заяви, че вече са изпратени допълнителни войскови подкрепления по нашата граница, включващи жива сила и техника, които да осъществяват охраната заедно с граничните полицаи.
За днес е насрочена среща на представители на бежанците с министър-председателя в Анкара и с турското консулство към ООН.
СМ
 
Снимки: Христо РУСЕВ