01
Пет, Мар
24 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

akkkЮлиян Узунов, Стойчо Димитров, Иван Иванов, Евгени Тишков и Маргарит Гьорчев следени от месеци, арестувани при зрелищна акция

 

Граничар, награждаван за „Полицай на годината“, заместник-началник, който е изпълнявал и длъжността началник, двама шефове на оперативни смени и сержант от Граничното полицейско управление в Свиленград са задържани и срещу тях е повдигнато обвинение за вземане на подкупи от каналджии, които прекарват нелегално чужди граждани през границата. Според Специализираната прокуратура те са действали като организирана престъпна група.

При зрелищна акция в понеделник служители от ГДБОП са задържали 6-има гранични полицаи, но на другия ден – вторник, 9 февруари, с обвинения се озоваха 5 от тях, става ясно от съобщението на специализираната прокуратура. Според неофициални източници, един е съдействал на разследващите органи. Арестът на граничарите е след многомесечна разработка на тайните служби с масирано използване на СРС-та.

Граничарите са прекарвали чужди граждани от Турция към Западна Европа срещу съответното заплащане, съобщават от спецпрокуратурата. Трима от тях заемат ръководни длъжности на граничния пункт. Най-изявеният от тях е Юлиан Узунов - с дългогодишен опит и многократно награждаван за достойно носене на службата. През 2010-а година бе отличен и на церемонията „Полицай на годината“. Сега спрямо него е повдигнато обвинение за превеждане през границата на група от 30 мигранти срещу подкуп от 5 хиляди долара. Юлиян Узунов работел в група „Оперативно-издирвателна дейност“ на ГКПП Капитан Андреево. Дейността му основно бе да пресича трафика на луксозни крадени коли от Западна Европа към арабските страни. Той сформирал цяла престъпна група, която, според събраните до момента доказателства, е действала поне от юли миналата година. За участие в схемата обвинения са повдигнати още на Стойчо Димитров, зам.-началник на ГПУ - Свиленград, временно изпълнявал и длъжността началник, Иван Иванов и Евгени Тишков – началници на смени, както и на граничния полицай сержант Маргарит Гьорчев, който често давал наряди в пункта за наблюдение на видеокамерите по границата. Впрочем, Тишков, Иванов и Димитров обитавали един и същи жилищен блок в Любимец, научи „Старият мост“.

Граничарите работили с различни каналджии, като са получавали подкупи не само за пропускане на определени групи мигранти, а и за спиране или задържане на нелегално преминаващи, водени от каналджии-конкуренти.

В процес на установяване е колко групи са били преведени по тази корупционна схема, срещу какви суми и на кого са били разпределяни получените подкупи, съобщиха от Държавното обвинение.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Юлиян Узунов е наложено прокурорско задържане до 72 часа. За него ще бъде поискано от Специализирания наказателен съд „Задържане под стража“. Уточнява се за кои от останалите четирима гранични полицаи да бъде поискан постоянен арест, и за кои - мярка за неотклонение „Парична гаранция“.

Задържането на граничните полицаи от Свиленград стана сред зрелищна акция на Службата за борба с организираната престъпност. Операцията е започнала на 8 февруари около 11, 15 ч. Според полицейски служители 25 служебни коли предварително са завардили района на околовръстното шосе до стопанския двор в близост до кв. Младост. Блокирани са били изходите на кръстовищата до болницата и към с. Димитровче до моста на р. Канаклийка. На пътя бе изпречен и строителен кран, видя "Старият мост". В това време Юлиян Узунов пристигнал с джипа си откъм болницата към околовръстното. Веднага една кола му препречила пътя, Узунов бил смъкнат от колата, арестуван и проснат на земята. Там лежал повече от 2 ч. до около 13, 45 ч. По някое време от близкия строителен обект на новоизграждащия се хотел състрадателен човек подал да подложат под тялото му парче стиропор. Тъй като по това време движението на това място е оживено, има много очевидци и свидетели. „Качулките“ обаче са ги предупредили да не снимат и им взели мобилните телефони. Паралелно с това са осъществени и задържанията на останалите гранични полицаи. Извършени са обиски на не само на техните домове, но са рушнати и на тези на родителите им. Обискирани са и личните им автомобили. Според Българското национално радио в някои от къщите са намерени големи суми пари.

Според запознати, имало начини да се осигури безпрепятствено преминаване на каналджиите и чужденците през границата. Единият от тях бил да се пренасочат патрулите, за да се освободи коридор. Другият бил да се махнат скъпо струващите батерии на камерите за видеонаблюдение на границата. Възможни били директни връзки с каналджии, които се нароиха много от известно време в района. Служителите на ГПУ - са били предупредени от шефове в Гранична полиция още миналата година да не се „занимават с подобни глупости, защото ще стане беля“, казаха гранични полицаи.

Веднага след арестите в Свиленград се заговори, че може би полицаите са „натопени“ и са невинни. Главният секретар на МВР Георги Костов обаче заяви във вторник, че не е склонен да приеме версията, че полицаите може да са набедени от недоволни каналджии, въпреки че, по думите му, „всичко е възможно". Лично аз не смятам, че са злепоставени", добави Костов.

След арестите от понеделник временно ръководството на ГПУ – Свиленград, което е към Регионална дирекция „Гранична полиция" – Елхово, е поето от началника на дирекцията Христо Стефанов. Той ще изпълнява длъжността до 3 март, когато изтича отпускът по болест на титуляра Марин Иванов.

СМ

Какво ново се случва със задържаните четирима митничари, които все още не са пуснати под гаранция, и друга интересна и достоверна информация за живота в Свиленград, Любимец и региона, четете в новия брой на в. "Старият мост"