14
Нед, Апр
14 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт
Само ден след като прокуратурата повдигна обвинение срещу петимата граничари за вземане на подкуп от каналджии четирима от тях – зам.-началникът на ГПУ-Свиленград Стойчо Димитров, Иван Иванов, Евгени Тишков и Маргарит Гьорчев, се явиха на работа, изпълнявайки служебните си задължения, научи „Старият мост“. Това е абсурдно, заяви Божидар Димитров от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. „Те имат повдигнати обвинения, наложена им е мярка парична гаранция и би трябвало автоматично да бъдат отстранени от работа“, заяви още той.
От прокуратурата отрекоха да са снети обвиненията срещу четиримата като участници в организирана престъпна група. Ако наистина са се явили на работните си места и изпълняват служебните си задължения, означава, че не се спазва законът, който е категоричен в това отношение. Според осведомени, единственото логично обяснение за абсурдната ситуация е ръководството на МВР да не е издало заповеди за отстраняване на четиримата от работа. Всички са на старите си позиции, като само Гьорчев, който често даваше наряди на камерите за видеонаблюдение, сега е включен в охраната на зелена граница.
Опитахме се да се свържем със Стойчо Димитров за коментар на служебния му телефон. Оттам обаче казаха, че в момента се намира по границата и няма обхват.
В ареста остава само Юлиян Узунов, като днес се гледа мярката му за неотклонение. „Старият мост“ по-късно ще публикува решението на съда.
Припомняме, че петимата бяха задържани на 8 февруари. Според Специализираната прокуратура те са действали като организирана престъпна група. При зрелищна акция в понеделник служители от ГДБОП са заловили 6-има гранични полицаи, но на другия ден – вторник, 9 февруари, с обвинения се озоваха 5 от тях, става ясно от съобщението на специализираната прокуратура. Според неофициални източници, един е съдействал на разследващите органи. Арестът на граничарите е след многомесечна разработка на тайните служби с масирано използване на СРС-та.
СМ