Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Наши гранични полицаи ще бъдат проверявани заради разпространен клип, на който се вижда как бежанци необезпокоявано, под погледа на униформените, преминават браздата близо до българо-турската граница в землището на свиленградското село Маточина на 29 декември 2015 година.

Това съобщиха от Гранична полиция като допълниха, че по нареждане на директора Антонио Ангелов ще бъдат изяснени всички обстоятелства, свързани с конкретния случай. Кадрите бяха разпространени от председателя на легия „Антимафия“ Григор Здравков. Те са заснети от гранична охранителна камера. На тях добре личи граничната бразда. Вляво от нея е България, а вдясно - Турция. Ясно се вижда как двама души от българската страна изчакват на мястото, където трябва да минат бежанците. Самите мигранти се появяват на седмата минута от началото на клипа. Три минути по-късно от българска страна се появява трети човек, който минава полосата и отива на турска територия, за да провери дали не са останали още бежанци от колоната. На 18-ата минута от началото на записа двамата, които чакат на наша територия, вече са на метри от чужденците и внимателно ги оглеждат. На 23-ата минута колоната от 60 нелегални мигранти минава браздата. Хората от българска страна са на не повече от 50 метра от тях, но не правят нищо. Двамата каналджии от турска страна на няколко пъти необезпокоявано преминават границата.

Това, което се вижда на записа, се е излъчвало директно в контролния център на Гранична полиция и е имало дежурен, чието задължение е било да следи за трафика през границата.

По принцип граничарите не стоят на самата бразда. Те чакат на километър от границата да бъде подаден сигнал от системата за видеонаблюдение. Този път обаче са точно на мястото, откъдето ще минат бежанците. От записа се вижда, че в продължение на 18 минути чужденците са в обсега на стационарната камера. Отделно от това мобилните групи имат камери и бинокли за нощно виждане, с които следят полосата 5 километра навътре в турска територия. Това означава, че мигрантите са били поне час в полезрението на българските граничари. Те от своя страна имат постоянна връзка с турските си колеги и при изпълнение на служебния си дълг би трябвало да ги алармират и бежанците да бъдат задържани още на турска територия. Самите турци също имат система за наблюдение и трафикът на такава голяма група едва ли е възможен без тяхно участие.

Групата бежанци, която се вижда на записа, е задържана в 2 часа – половин час след края на записа, близо до бившата застава „Маточина“. Целта е бежанците да преминат границата и да бъдат заловени на територията на  България, коментират осведомени източници. Ако те бяха хванати в Турция, нямаше да имат право на убежище. Но задържани на българска територия, те вече са наш проблем. Закарват ги в бежански център. Там или им дават документи, или чужденците „избягват“ от бежанския център и се оказват на следващата ни граница – обикновено към Сърбия в района на Видин.

СМ