28
Сря, Фев
22 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Издирват още шестима, които са се укрили

Четирима граничари и петима митничари от ГКПП Капитан Андреево са арестувани към момента в резултат на спецакцията, която започна на пункта тази сутрин.

Издирват се още шестима, които са успели да се укрият. Задържаните са редови служители, които са работели на терен. Ранно тази сутрин служители от МВР влезли на пункта, като им предложили белязани пари. Сумите не са големи – по 15 – 20 евро.

Деветимата са задържани за 24 часа. Още преди да изтече този срок прокурорите ще преценят на кои лица да бъдат повдигнати обвинения и кои да бъдат задържани за  72 часа, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Акцията е започнала в 6 часа сутринта. На граничния пункт са изпратени двама прокурори от спецзвеното "Антикорупция" на Софийската градска прокуратура, 9 следователи и 50 служители на "Вътрешна сигурност" на МВР.  Претърсват се служебни помещения, домашни адреси в 4 града на територията на област Хасково, правят се лични обиски.

По думите на Арнаудова акцията е заради искане и получаване на подкупи от гранични полицаи, за да изпълнят или не изпълнят задължения по служба. Една от неофициалните версии е, че униформените са прибирали подкупи, за да пускат нелегални мигранти.
Предполага се обаче, че те са вземали рушвети и от други хора.

Арнаудова уточни, че по случая се работи от повече от една година. Разследването е възложено на звено „Антикорупция” от главния прокурор Сотир Цацаров и в хода му са използвани специални разузнавателни средства.