Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

По заповед на премиера Бойко Борисов МВР ще назначава служители по трудово правоотношение, които да осъществяват съдействие при граничния контрол и охраната на границата. Попълнения ще има и на българо-турската граница при Свиленград.

Това ще стане след влизането в сила на промените в Закона за МВР, съобщи официалният сайт на Министерски съвет. В техните правомощия влиза задържането на нарушители на граничния режим, както и предаването им на компетентните полицейски органи. При изпълнение на тези функции служителите ще имат право да използват физическа сила и помощни средствас амо когато това е абсолютно необходимо при оказана съпротива или при опит за бягство от нарушителите.

Стартът на новата агенция на ЕС „Европейска гранична и брегова охрана” бе даден на ГКПП „Капитан Андреево” преди седмица. Новата еврослужба е изградена на основата на „ФРОНТЕКС“, а идеята е тя да подкрепи управлението на сухоземните, въздушните и морските граници чрез предоставяне на допълнителен персонал, оценка и координация на действията на държавите членки по външните граници на Европейския съюз.