14
Нед, Апр
13 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Не само Европейският съюз, но и Шенген трабва да започва оттук. Това заяви вътрешният министир на Словакия Роберт Калиняк, който преди минути бе на ГКПП Капитан Андреево заедно с колегата си от България Румяна Бъчварова.

България, Гърция и Румъния трябва да обособят Шенгенска зона, заяви Калиняк. Той каза, че е изключително доволен от сътрудничеството между двете страни. Българският и словашкият вътрешни министри присъстваха на смяната на двата контингента от словашки полицаи към Европейската агенция за гранична и брегова охрана, разположени на българо-турската граница. На място Калиняк се запозна и с охраната на държавата ни граница, условията за работа на служителите и техническото обезпечаване. „Сега си отиват 25 и нови 25 ще дойдат на тяхно място. Дори някои от граничните служители са поискали да удължат командировката“, сподели той. Бъчварова пък заяви пред журналисти, че няма да се отварят нови центрове за мигранти в България. Няма краста в лагера в Харманли, категорична бе тя. След създаването на Европейската агенция за защита на границата е намалял бежанският поток, каза още министърът на МВР.

Калиняк пък се извини публично, че не знае нашия език, въпреки че майка му е българка. Обеща да го научи, когато се пенсионира и му остане повече свободно време.

СМ