18
Чет, Юли
34 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

2 240 400 лв. струва трансформацията. Само 70 – 80 мигранти от Пакистан са настанени в момента в лагера

Ограда с височина 5 метра издигат около Транзитния център за временно настаняване на бежанци край свиленградското село Пъстрогор. Строителните работи вече са в ход. Събарят се старите ограждения и на тяхно място се издигат такива, през които „и пиле не може да прехвръкне“. Само фундаментът на съоръжението е 80 см дълбок и 70 см дебел. Над него се издига 3- 3, 50 -метрова железобетонна стена с двойни скари и дебелина 30 см.

Отгоре е предвидена метална мрежа с височина 1, 70 м. Тя ще бъде монтирана на стоманени колове, поставени през 1,2 м. Кльонът ще завършва с два реда режеща тел. Ще бъдат монтирани видеонаблюдение и осветление, ще се направи външен паркинг. Очаква се съоръжението да бъде завършено до края на март.

Строителните дейности са част от трансформирането на Транзитния център в Пъстрогор от отворен в затворен тип. След израждането на стената ще започне вторият етап – ремонт и преустройство на вътрешни сгради, поставяне на охранителни решетки. Трансформацията е на обща стойност 2 240 400 лева. 90 на сто от средствата са безвъзмездна финансова помощ по грантово споразумение с Европейската комисия, останалите 10% и данъкът добавена стойност са за сметка на държавния бюджет. За изпълнител е избрана посредством пряко договаряне ЕТ „Металик – Иван Михайлов“. Това е същата пловдивска фирма, която изграждаше и оградата по границата с Турция. Трансформацията е на обща стойност 2 240 400 лева. 90 на сто от средствата са безвъзмездна финансова помощ по грантово споразумение с Европейската комисия, останалите 10% и данъкът добавена стойност са за сметка на държавния бюджет.

До решението за промяна на статута на бежанския център се стигна след като миналата година в лагера в Харманли мигранти се разбунтуваха и се стигна до стълкновения с охраната и органите на реда. 400 души от тях трябвало да бъдат настанени в център от „затворен“ тип. В момента те се намират в помещение в Елхово. След преустройството на Центъра в Пъстрогор настанените там бежанци няма да имат право да го напускат и да движат свободно, охранителният режим ще бъде засилен и по-строг. В момента в лагера има настанени 70 - 80 пакистанци.

СМ