14
Нед, Апр
14 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Огромни опашки се образуват на ГКПП „Капитан Петко войвода“, най-вече заради връщащите се в Западна Европа турски гастарбайтери, които избират маршрута през Гърция за по-бързо преминаване на границата.

Обстановката се усложнява и от засиления трафик на тирове. Колоната към България в пиковите дни надхвърля един километър. В петък и събота изнервени шофьори се оплакаха, че висят близо четири часа на опашката. За да озаптят нетърпеливите водачи, опитващи се да изпреварят колоната, заобикаляйки я в насрещното движение, от Гранична полиция поставиха патрулни постове на отбивките, за да не се блокира движението към Гърция. В натоварените дни в края и средата на седмицата през граничния пункт на денонощие преминават между 6 000 и 7000 пътници и 2 500 – 3000 превозни средства.

Ограниченият капацитет на граничния пункт не позволява да се работи на повече от две платна. Преди две седмици задръстванията бяха в обратната посока, когато гастарбайтерите пътуваха за Турция. Въпреки че те преставляват 20-25 процента от преминаващите през пункта, задължителната обработка на документите им и проверката на багажа като граждани извън Европейския съюз отнемат време и водят до забавяне на движението, заявиха от Гранична полиция.