01
Пет, Мар
24 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Окръжна прокуратура пое случая, повдигнато е обвинение за средна телесна повреда срещу мъж и 2 жени

Истинско меле между гастарбайтери и гранични полицаи е станало снощи около полунощ на ГКПП Капитан Андреево. За това научи „Старият мост“ от достоверни източници. Виновен за кавгата, която завършила с арест за чужденците, е шофьорът, отказал да отвори багажника за проверка.

Около 00:00 ч. на пункта за влизане в България пристигнал автомобил с немска регистрация, в който пътували мъж, съпругата му, две пълнолетни и две непълнолетни момичета, всички с турско гражданство. Майката и бащата имали и немски паспорти. Те се прибирали за Германия, където били на гурбет, след лятната си почивка в родината си. На пункта гранична полицайка поискала от шофьора /според някои източници – жена/ да отвори багажника на автомобила за задължителната проверка, но той отказал. След повторна молба и отказ инспекторката извикала колега, който от своя страна отворил вратата на водача, за да го изведе извън колата. В този момент шофьорът дал яко газ и избягал към трета бариера. Там обаче имало образувана тапа от чакащи и бегълците били настигнати от граничните полицаи. Единият от униформените понечил да свали водача на земята, но получил удар в крака. Граничният полицай почувствал силна болка, а след преглед от специалист се оказало, че крайникът е счупен. Кракът е гипсиран.

От колата слезли разярени и другите пътници и се нахвърлили и срещу други граничари. Една от жените ударила в лицето граничен полицай. Заформил се голям търкал на пункта. В мелето са пострадали още двама граничари, служители на МВР. Те са с натъртвания, хематоми и ожулвания.

В крайна сметка се оказало, че в багажника няма нищо нередно. Най-вероятно пътуващите са били изнервени от дългото чакане на пункта.

Трима от пълнолетните гастарбайтери са задържани в граничния арест в с. Капитан Андреево. Срещу тях е повдигнато обвинение за нанасяне на средна телесна повреда. Децата са в отделно помещение на ГПУ-то в близост до родителите си. Случаят е поет от Окръжна прокуратура, образувано е досъдебно производство за нанасяне на средна телесна повреда. Ще бъде поискана 72-часова мярка за неотклонението на обвинените.

Възможно било, според някои, и бързо съдебно производство. Юристи обаче твърдят, че законът ще се стовари с цялата си строгост върху нарушителите, тъй като става въпрос за посегателство срещу длъжностни лица по време на изпълнение на служебните им задължения.

СМ