19
Нед, Май
23 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Търсеният от Мароко за членство в терористичната организация Ислямска държава 34-годишнен Науфел Захри е влязъл в България на 13 януари. Това стана ясно на заседанието в Хасковския окръжен съд, на което за мароканеца бе постановено временно задържане за 90 дни.

Науфел е арестуван преди месец на „зелена граница” край свиленградското село Сладун с група сирийци, влезли нелегално у нас. Той се представил за сириец и е бил с фалшиви документи. Последвало е изясняване на самоличността му и след експертиза се е установило, че лицето е издирвано от Мароко. През това време той е бил в специализирания център от затворен тип в Любимец. Както „Старият мост“ писа, задържаният е обявен за международно издирване от Интерпол – Рабат във връзка с извършване на терористична дейност и членство в терористична организация ИДИЛ. Съгласно предоставената от Интерпол информация мъжът е издирван за „лоялно членство в терористична организация ИДИЛ, като е работил към принадлежащата в Ислямска държава служба „Механизация към Главна дирекция – Военни лагери” в град Ал – Маядин, област Дер – Алзор, Сирия.

Пред съда мароканецът заяви с помощта на преводач от арабски, че не иска да бъде предаван на Мароко, където го грози присъда от 30 г. затвор. По време на делото му прилоша и то бе прекъснато, за да може задържаният да пие вода. В България влязъл от Турция, където престоял в нелегалност 8 месеца.Захри преминал край свиленградското село Сладун през зелена граница с още 27 души. На властите представил фалшива френска карта.

Прокурорът по делото Павел Жеков заяви, че обвиняемият е особено опасен. Имало сведения, че той се движел в Сирия с автомат, с бомби около кръста си и имал гранати. Ако през следващите 90 дни от Мароко не изпратят искане за екстрадиция, Науфел Захри ще бъде освободен.