Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Професионалния си празник отбелязва ГД „Гранична полиция“ на 20 декември. На официалната церемония по този повод гл. комисар Светлан Кичиков припомни, че преди 132 години със закон се създава пограничната стража в следосвобожденска България. „Пазители на родните граници е имало още от създаването на Първата българска държава. Хиляди са българите, които през вековната ни история смело са охранявали Родината“, каза директорът на ГДГП.

Той подчерта, че днес българските гранични полицаи, съхранявайки традициите, създават и утвърждават съвременни методи за охрана и контрол на държавната граница с модерни средства, съобразно новите предизвикателства, във време на реално членство на страната ни в Европейския съюз и НАТО. Гл. комисар Кичиков благодари сърдечно на колегите си за тяхната отдаденост и усилия, за професионализма, с който отговориха достойно на очакванията на Обединена Европа за сигурни общи граници. По думите му затова днес те могат да посрещнат професионалния празник с чувство на изпълнен дълг. Директорът на ГДГП пожела на колегите си и на техните семейства здраве, самочувствие и изпълнени с радост и топлина светли християнски празници.

С наградата „Почетен знак на МВР“ III степен със заповед на министър Младен Маринов са наградени четирима наши гранични полицаи - главен инспектор Георги Фучеджиев, заместник-началник на ГПУ-Свиленград; старши инспектор Яни Пейчев, заместник-началник на ГКПП Капитан Андреево; старши инспектор Николай Русев, началник на група в ГКПП Капитан Андреево, и инспектор Дойчин Иванов, полицейски инспектор в ГПУ Свиленград. Отличията от името на министъра им бяха връчени от зам.-министър Милко Бернер.

На снимката: Старши инспектор Яни Пейчев, зам.-началник на ГКПП Капитан Андреево

СМ