Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Двама жители на Любимец са осъдени на затвор за подпомагане на 21 граждани на Афганистан да преминат незаконно през България. Четирима от нелегалните са ненавършили 16 години.

По споразумение между прокуратурата и защитата на обвиняемите, одобрено от Районен съд – Свиленград, на Дончо А., на 20 години, е наложено наказание от 10 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване и глоба от 3 500 лева.

Николай М. е наказан с 11 месеца затвор при първоначален строг режим и глоба в размер на 3 500 лева. Моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението, е отнето в полза на държавата, съобщиха от Апелативна прокуратура – Пловдив.

И двамата имали предишни присъди за други престъпления, като за кратки периоди са пребивавали в затвора. В срещу Дончо има и висящо производство по същия член от Наказателния кодекс, по който сега е осъден. Николай пък бил съден няколко пъти за шофиране без свидетелство за правоуправление и за неизпълнение на съдийско решение след дело за домашно насилие

Както „Старият мост“ подробно писа, на 4 юли т. г. около 1,30 часа граничен полицейски патрул е задържал край р. Марица в свиленградския квартал Гебран микробус, управляван от Дончо А. В автомобила са пътували 21 чужди граждани, които обяснили, че са от Афганистан.  Установено е, че чужденците влезли в България през „зелена граница“ в района на гранична пирамида в землището на гр. Свиленград.  Наблизо ги чакал микробусът, в който те се качили. Събраните доказателства сочат, че шофьорът бил ангажиран от Николай М. да закара чужденците с микробуса до София, като за целта щял да получи възнаграждение. След като полицаите спрели автомобила, водачът на микробуса Дончо А. се е опитал да избяга, но е бил задържан. 

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

СМ