28
Вт, Май
17 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Турция обяви най-строгия локдаун от началото на пандемията

Стотици наши изселници в Турция задръстиха ГКПП Капитан Андреево. Напливът започна снощи, днес се образуваха се километрични опашки от коли на български турци, тръгнали към родните си места за празника Рамазан байрям.

Преминаването през границата става бавно, въпреки че работят четири платна на „Вход“. Проверяват се както документи за самоличност, така и сертификати за поставена ваксина срещу КОВИД-19 и за PCR - тестове.По думите на очевидци, някои от пътуващите нямали такива удостоверения, но били готови да бъдат поставени под 10-дневна карантина в България. На тях от РЗИ пишат и връчват на място индивидуални предписания, което удължава времето за преминаване през границата.

Струпването на автомобили на ГКПП Капитан Андреево  е свързано с влизащия в сила в 19 ч. тази вечер пълен локдаун в южната ни съседка заради рязко повишаващия се брой на заразените. Мярката ще е в сила и по време на големия мюсюлмански празник, който тази година е на 12 май.

Ограниченията бяха въведени, след като частичният локдаун и вечерният час не доведоха до искания спад на заразяването с коронавирус. С над 35 хиляди нови случая дневно Турция е на едно от първите места в света. Търговските вериги ще работят с ограничено работно време. Затварят се всички работни места, с изключение на някои производства. Всички ученици минават на дистанционно обучение. Спират работа ресторантите, заведенията за бързо хранене и кафенетата. Междуградските превози ще се осъществяват само със специално разрешение. Аа