24
Пет, Май
21 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Шестима нелегални иракчани са били измъкнати от тайник в турски пътнически микробус при проверка на ГКПП Капитан Андреево.

На 13 юли 2021 г., около 22 ч., на ГКПП - Капитан Андреево, за влизане от Турция в България пристигнал микробус,  марка “Исузу”,  управляван от Н.К., на 50 г., турски гражданин. Той се движел по редовната линия от Турция за Босна и Херцеговина. В микробуса имало десет пътници.

Дежурен граничен полицай на ГПУ - Свиленград извършил проверка в превозното средство, като открил на пода капак, намиращ се между седалките под мокета и гумената настилка.

При отваряне на капака е бил намерен тайник, в който се укривали шестима мъже, всички граждани на Ирак. Те били без документи за самоличност, съобщиха от Апелативна прокуратура – Пловдив.

Под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград е образувано бързо производство.

Днес, 14 юли 2021 г., Н. К. е привлечен в качеството на обвиняем и е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

До момента е установено, че Н.К. бил ангажиран от каналджия в Турция, за да откара нелегално иракските граждани до държава в Западна Европа срещу заплащане. За целта той лично ги укрил в тайника в микробуса. Разследването по случая продължава.