22
Чет, Фев
29 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

„Капитан Андреево" е вторият в света по натовареност ГКПП, подчертал зам.-министърът на МВР

Европосланиците в България дойдоха днес, 28 септември, до границата с Турция край Свиленград, за да разгледат отблизо оградата.

Те са били придружавани от директора на „Гранична полиция" Деян Моллов, който е запознал дипломатите с миграционната обстановка и предизвикателства, пред които страната ни е изправена в контекста на наблюдавания засилен миграционен натиск през последните месеци.

От МВР информират, че посланиците от страните-членки на ЕС са посетили и Тристранния център за митническо и полицейско сътрудничество, като се запознали на място с осъществяваното всекидневно взаимодействие. Инициативата е част от дейностите в рамките на Словенското председателство на Съвета на ЕС.

„Тук сме, за да покажем солидарност и подкрепа към това, което България прави за нашата обща сигурност", е отбелязал Анжей Франгеш - посланик на Словения в България.

„Граничната сигурност и противодействието на нелегалната миграция са пряко свързани с европейската сигурност", е посочил на свой ред зам.-министър Венцислав Катинов. Той е информирал европосланиците, че ГКПП „Капитан Андреево" е най-натовареният в Европа и втори по натовареност в света граничен контролно-пропускателен пункт.

Отворени сме да представим организацията, която сме създали и усилията, които полагаме като страна на първа линия, казал още Катинов. По думите му ситуацията на границата е динамична, но остава под контрол.