01
Пет, Мар
24 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Митнически служители на ГКПП Капитан Андреево откриха 529.39 грама златни накити при проверка на автобус, влизащ в страната от Турция.

На 04.10.2023 г., в 02:00 часа, автобус с чужда регистрация пристига на пункта на по маршрут от Турция за Румъния през България. В зоната за митническа проверка петима от пътниците декларирали, че пренасят общо 300 кутии цигари, а друг пътник - 290 парфюма, носещи лога на защитени търговски марки. Стоките са задържани - тютюневите изделия с разписка, тъй като пренасяната акцизна стока е била над нормата за безмитен внос, а ароматите - поради възникнали основателни съмнения, че се превозват в нарушение на Регламент (ЕС) № 608/2013 г. на Европейския Парламент и на Съвета. Митническите служители извършват щателна проверка на автобуса.

В хода на контролните действия инспектор открива, че в чанта, собственост на един от пътниците, са укрити изделия от жълт метал - пръстени, обици, колиета, медальони, гривни, пиърсинги. Според извършената от вещото лице експертиза намерените накити са от 14-каратово злато с общо тегло 529.39 грама и са на стойност 50 292 лева.  На нарушителя Г.Б. на 44 години – румънски гражданин, е съставен акт по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени през държавната граница златни накити без знанието и разрешението на митническите органи.