22
Чет, Фев
27 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

  2627 кутии (52 540 къса) контрабандни цигари задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево при пет отделни проверки на товарни автомобили, влизащи в страната от Турция.

При един от случаите, на 18.11.2023 г., на пункта пристига товарен микробус с чужда регистрация. Шофьорът - турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока от Турция през България за Нидерландия. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително с рентген. При последвалия физически контрол митническите служители установяват, че на няколко места: в резервната гума, във фабрични кухини в тавана на шофьорската кабина, както и в сак в товарното помещение, са укрити общо 1327 кутии (26 540 къса) цигари без български акцизен бандерол.

В други четири камиона, превозващи стоки от Турция за страни от Западна Европа, са открити общо 1300 кутии нелегални цигари, а проверките са извършени на 16, 17 и 19.11.2023 г. Една част от тютюневите изделия са били укрити в черни полиетиленови торби, закрепени на шасито, други във фригоавтомата, във фабрична кухина в тавана на полуремаркето, както и  в горните греди на полуремаркето.

Цигарите са задържани. На петимата водачи- турски граждани, са съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени акцизни стоки – тютюневи изделия, през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи. 

От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали над 1 235 000 кутии (24 700 000 къса) нелегални цигари.