24
Пет, Май
21 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

    Над 2.7 кг контрабандни златни и сребърни изделия на стойност 71 478 лева откриха митническите служители на МП Капитан Андреево при три проверки в края на месец март.

Голям брой недекларирани сребърни накити са открити на 30.03.2024 г., когато на пункта пристига автобус с турска регистрация. В превозното средство, управлявано от турски гражданин, пътували 19 пътници от Турция за Румъния. В зоната за митническа проверка всички те заявили, че не пренасят стоки, подлежащи на забрани и ограничения при внос. Автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която около двигателя са отбелязани необичайни плътности. При последвалата физическа проверка във въздухопроводните тръби над двигателя на превозното средство са открити 4 пакета, съдържащи изделия от бял метал. Според направената от вещо лице експертиза откритите общо 340 изделия, сред които пръстени, колиета, медальони, синджири гривни, обици са от сребро проба 925 с общо тегло 1499 грама на стойност 5396 лева. Установено е, че бижутерийните изделия са собственост на шофьора на автобуса.

При друг случай на 23.03.2024 г. при личен преглед на мъж, който пристигнал на пункта пеш, са открити 605.07 грама златни и 520 грама сребърни накити. Мъжът - турски гражданин, заявил, че пътува от Турция за Румъния и няма нищо за деклариране. В хода на контролните действия митнически служител открил под якето, с което е бил облечен пътникът пакет със златни и сребърни накити, които според експертната оценка са на стойност 52 535 лева.

В същия ден, при друга проверка на лек автомобил, с чужда регистрация са открити 158.40 грама златни изделия. Те били укрити от турска гражданка, която пътувала в лек автомобил от Турция за Германия. При митническата проверка в дамската чанта на жената, увити в забрадка, са открити златен пръстен, синджир, гривни и златно кюлче с вградени златни монети. Според експертната оценка изделията са от 14-каратово злато на стойност 13 547 лева.    Контрабандно пренасяните златни и сребърни изделия са задържани. 

На тримата нарушители са съставени актове по Закона за митниците.