24
Сря, Юли
35 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Само през последните 20 дни на ГКПП Капитан Андреево са задържани 20 надуваеми лодки

Агенция „Митници“ бе удостоена със седем индивидуални отличия на генералния директор на Националната агенция по борба с престъпността на Обединеното кралство (NCA). Наградите бяха присъдени заради ефективната работа на митническата администрация по предотвратяване на контрабандата на така наречени „малки лодки“ и оборудване за тях, както и за ефективно противодействие на трафика на недекларирана валута.  

Отличията на българския екип бяха връчени на тържествена церемония в Лондон на 21 юни 2024 г. от генералния директор на NCA Греъм Бигар. С индивидуални награди бяха удостоени директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов, заместник-директорът Пламен Павлов, началникът на отдел „Борба с наркотрафика“ Стефан Бакалов, както и още четирима експерти от дирекция „Митническо разузнаване и разследване“, които активно работят по темата за така наречените „малки лодки“.

„Приносът на Агенция „Митници“ и на МВР в лицето на ГД „Гранична полиция“ е в това да предотвратим преноса на надуваеми „малки лодки“, които се използват за трафик на мигранти през Ламанша“, обясни  пред журналисти след церемонията по награждаване Георги Димов, директор на Агенция „Митници“ и допълни, че Агенция „Митници“ има дългогодишни отношения на изключително високо ниво с NCA.   

България е била един от основните коридори за тези малки лодки, но след активните действия от страна на Агенция „Митници“ този път не се използва с такъв интензитет, уточни още Димов и допълни, че бдителността на всички граници остава. „В митниците работят невероятни служители с дългогодишен опит, които знаят, могат и искат да работят за постигане на резултатите, формулирани от Министерство на финансите“, заключи директорът на Агенция „Митници“.

През миналата година Агенция „Митници“ е установила валута с левова равностойност около 42 млн. лв., за които е направен опит да се пренесат без да бъдат декларирани в посока от Западна Европа към трети държави и за които се подозира, че са от незаконна дейност, обясни заместник-директорът на Агенция „Митници“ Пламен Павлов, който също отбеляза активното взаимодействие и изказа благодарност към партньорите. NCA подпомагат българските митници с обучение и техническа помощ, допълни той.

Стефан Бакалов, началник отдел „Борба с наркотрафика“, коментира след церемонията по награждаване, че отличието е признание и мотиватор за всички служители, които са работили по казусите с малките лодки и недекларираната валута. 

Британските власти отчитат, че предпочитан начин за нелегален превоз на мигранти от Европейския съюз към Великобритания през Ламанша е чрез използването на такъв тип „малки“ надуваеми лодки, които са предвидени за десетина пасажери, но с тях действително се превозват десетки мигранти наведнъж. Престъпните групи, организиращи трафика, купуват евтини, но и некачествени лодки, произведени извън Европейския съюз, които често не отговарят на стандартите за безопасност. Това, заедно с претоварването на плавателните съдове, е причина за множество инциденти със смъртни случаи на онези, които предприемат опасното прекосяване на Ламанша.

В отговор на проблема българските митнически и гранични власти предприеха засилен контрол, както и чрез правомощията на директора на Агенция „Митници“ беше издадена заповед за ограничаване на входните точки, през които е разрешено да се извършва вносът на такива лодки.

По този начин бяха прекъснати най-честите маршрути за легални доставки, като при опит за легален внос през някои от забранените пунктове стоките не се допускат в ЕС и се връщат към изпращащата държава, а при опит за контрабанден внос лодките, двигателите и оборудването за тях се задържат.  По този начин от август миналата година при опити за контрабанда Агенция „Митници“ е задържала 92 надуваеми лодки; 25 извънбордови двигатели за лодки и 164 дъна, помпи и спасителни жилетки, предназначени за тях.  Отделно от това на територията на ЕС не са допуснати 15 надуваеми лодки, 37 извънбордови двигатели за лодки и 710 пластмасови ръчни помпи, за които е направен опит за деклариране. Според изчисления на британските ни партньори задържаното от българските митници до този момент оборудване е нанесло щета на престъпните групи за над 5 милиона евро.

За последните 20 дни  на ГКПП Капитан Андреево са задържани  две пратки с общо 20 надуваеми лодки. 16 от лодките са открити в резултат на предотвратен опит за контрабанда. 4 от лодките са задържани при опит за митническа измама като е направен опит да бъдат декларирани под неправилен тарифен код. 

Наред с това чрез обмен на информация, започващ от България до различни места в ЕС, се проследяват вериги на доставки на лодки и оборудване. 

Отличието на генералния директор на NCA е една от най-високите награди на Агенцията, която се връчва както на служители, така и на външни лица за изключителни заслуги по конкретен случай или в дадена област. Наградата, придружена от грамота, е във вид на плакет-монета с изображения, символизиращи добродетели като храброст, бдителност, истина, лоялност и способност за преодоляване на предизвикателствата.