23
Вт, Юли
40 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Над 114 000 лекарствени продукти - таблетки, капсули, сашета и разтвори, откриха  митническите служители на МП Капитан Андреево при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция.

Нарушението е разкрито в рамките на съвместната операция между органите на Агенция "Митници", ГД "Борба с организираната престъпност", ГД "Гранична полиция" и Национална агенция за приходите с цел противодействие на контрабандата.

На 29.06.2024 г. на пункта пристига товарен автомобил с чужда регистрация с водач косовски гражданин. Той представя пред митническите служители редовни документи за превозваната групажна стока от  Турция през България за Република Косово. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително с рентген, при която са отбелязани необичайни плътности в превозвания товар. При последвалия физически контрол са открити недекларирани 12 кашона, пълни с медикаменти с различно предназначение, част от които за диабет, хипертония, епилепсия, подагра, както и анаболни стероиди. Открити са общо 85 650 таблетки, 17 430 капсули,  4292 сашета и 6810 мл разтвори. 

Контрабандните медикаменти са задържани. На шофьора на товарния автомобил е съставен акт за административно нарушение по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени през държавната граница стоки без знанието и разрешението на митническите органи.