12
Нед, Юли
14 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Очакваме около 20 млн. лв. приходи от продажбата на стикерите

Винетките трябва да се продават на самия граничен пункт и да станат задължителни за всички влизащи в страната ни автомобили. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който в сряда посети ГКПП Капитан Андреево, за да инспектира продажбата на стикерите.

В момента закупуването им на сухопътните граници на България не е задължително и контролът за наличието на винетки се осъществява единствено върху автомобилите, които напускат страната. За да се промени този факт в близките дни министър Плевнелиев ще инициира спешна среща между всички институции, които работят на територията на граничните пунктове. Целта е да се създадат добри условия на чуждите граждани безпрепятствено да се снабдяват с винетки още при влизане в България. Министър Плевнелиев съобщи, че през летните месеци контролът ще бъде засилен, тъй като това е периодът, в който продажбата на фалшиви стикери се увеличава.

Досега на границата са се търгували малко винетки. Причината е, че се удържала комисионна. Министър Плевнелиев каза, че се надява през юли и август да постъпят около 20 млн. лв. от продажбата на стикерите. По думите му се очаква през този най-активен период да преминат 1,5-2 млн. автомобила. По време на инспекцията му на ГКПП Капитан Андреево само едно от пътуващите за Турция МПС-та бе без винетка.

През юни приходите на свиленградската митница от винетни такси са 258 340 лв. Както „Старият мост“ писа, те рязко са се увеличили след въвеждането на новата система за контрол. С компютърната програма всички данни за тежкотоварните автомобили – номер на разрешителното, габарити, тегло и т. н., задължително се вкарват в митническата система БИМИС. Освен контролираните показатели като тегло, габаритни размери и други, чрез новия модул се осъществява и 100-процентов контрол върху валидността на винетните стикери на всички автомобили, преминаващи през пункта. Със специален четец се проверяват стикерите на всички излизащи от страната автомобили. Това стана възможно, след като новите винетки за автомобилите тази година бяха снабдени с баркод. Така лепенките са защитени от фалшификации, които ощетяват хазната.

По-късно министър Плевнелиев провери и строителството на 31-километровия участък от магистрала „Марица“, който трябва да бъде готов до 15 август.

СМ