Митница
Инструменти
Шрифт

Избират и нов заместник-началник на ведомството

Ще бъде обявен конкурс за началник на свиленградската митница, съобщиха от Агенция „Митници“. Очаква се още следващата седмица условията за провеждане на избора да бъдат публикувани на официалния сайт на ведомството. Със задействането на процедурата вариантът да бъде назначен временно изпълняващ длъжността отдругаде става безпредметен. Предполага се, че изискванията към кандидатите ще са идентични с тези на обявения конкурс за началник на Митница „Югозападна“, който тече в момента. Мераклиите да заемат поста трябва да имат висше образование, минимална стапен магистър и професионален опит 6 години, от които най-малко 5 години стаж в системата на Агенция „Митници“ или придобит първи младши ранг. Начинът на провеждане на конкурса е: защита на концепция на тема: „Подобряване организацията на работа в митницата с цел по-висока събираемост на приходите към Републиканския бюджет”; тестове за психологическа пригодност и професионална компетентност и интервю.

След като бъде назначен новият шеф най-вероятно ще бъде обявен конкурс за длъжността заместник-началник на свиленградската митница. Конкурентен подбор няма да бъде направен, тъй като тази процедура вече бе задействана веднъж. Единственият зам.-шеф – Георги Костадинов, в момента изпълнява задълженията на началник на ведомството. Той влезе в тези правомощия, след като около преди месец титулярът Стефан Марашев под натиск подаде заявление за преназначаване на по-ниска длъжност и от 22 октомври вече работи като държавен инспектор. Допреди време имаше и втори заместник – Ваня Цветкова, която бе назначена временно за 6 месеца и замени дългогодишния титуляр Мария Паскова. След изтичането на този срок обаче Цветкова отказа да участва в обявения конкурентен подбор с мотива, че би влязла в конфликт на интереси. Така митницата в Свиленград фактически се оказа обезглавена в настоящия момент.

Кадровите въртележки в ръководството на свиленградската митница се вихрят от 2008 г. насам. Тогава, след 6-годишно управление Марашев бе уволнен дисциплинарно. След известно време на негово място бе назначен Кирил Мараджиев, който обаче набързо се отказа. Тогава от Агенцията дислоцираха тук софиянеца Филип Александров, който управлява до април т. г., когато бе подписана заповедта на възстановения от съда стар-нов началник. Още тогава обаче се появиха слухове, че Стефан Марашев няма да се задържи дълго на стола, което стана и на практика.

СМ